جز دانه های گیاهی با ارزش غذایی بسیار بالاست که به عنوان منبع غنی فیبر و پروتئین شناخته می شود. این محصول با قدمتی بیش از پنجهزار سال، گیاه بومی کوههای آند در بولیوی، شیلی و پرو می باشد که اکنون در آمریکای جنوبی در سطح وسیعی در حال کشت است و در سال های اخیر به عنوان یکی از جایگزین های سالم تر و جذاب تر گندم و جو در کشورهای غربی شناخته شده است.گیاه کینوا، گیاهی مقاوم به شرایط کمآبی و شوری است. در ایران برای نخستین بار در سال 1392 به صورت آزمایشی، دانشکده کشاورزی دانشگاه گرگان به صورت به کشت این محصول پرداخت که پس از بررسی ها انجام شده مناطق جیرفت، کرج، اهواز و ایرانشهر مساعد کشت کینوا ارزیابی شدند و در سال 1394 مزارع ترویجی کینوا در شهرستان اندیمشک، استان خوزستان و در شهرستانهای دلگان و ایرانشهر، سیستان و بلوچستان توسط کشاورزان کشت و برداشت شد. این ماده غذایی به موجب ترکیبات بسیار مقوی خود می تواند جایگزین مناسبی برای برنج و گندم باشد، همچنین میزان پروتئین موجود در کینوا بیش از دو برابر مقدار موجود در برنج و جو است. این دانه گیاهی دارای منبع خوبی از کلسیم، منیزیم و منگنز، مقدار زیادی از ویتامین B و ویتامین E و انواع مختلف فیبرها می باشد. طعم خوشمزه و حالت کرمدار پس از پخت کینوا باعث می شود در انواع خوراکی ها و دسرها مورد استفاده قرار گیرد. افرادی که مشکلات گوارشی دارند، مصرف کینوا بهترین گزینه برای آنها می باشد چراکه این دانه گیاهی نسبت به دیگر غلات، فاقد گلوتن است. همچنین کینوا منبع غنی از آهن، فسفر، اُمگا 3 است که برای متعادل کردن قند خون و کنترل دیابت بسیار مفید می باشد. از طرفی این دانه گیاهی در کاهش کلسترول و لاغری نقش بسزایی دارد و سلامت قلب را حفظ می کند چراکه محتوای محلول فیبری کینوا به کبد کمک می کند تا از کلسترول ذخیره شده بدن استفاده کند و سطح آن را کاهش دهد.
جدول زیر ارزش غذایی 100 گرم کینوا سفید را نشان می دهد.
انرژی | 380 کالری |
کربوهیدرات | 70 گرم |
شکر | 0 گرم |
فیبر رژیمی | 6 گرم |
پروتئین | 14 گرم |
چربی | 6 گرم |
ویتامین A | 0 میلی گرم |
آهن | 9 میلی گرم |
کلسیم | 65 میلی گرم |
از دیگر فواید این دانه گیاهی می توان به موارد زیر اشاره داشت.
لوبیا چیتی که به آن لوبیای رومی نیز می گویند، یکی از انواع لوبیاها و گیاهان دولپهای است که حاوی خواص بسیار زیادی می باشد. آمینواسید فراوان موجود در این گیاه آن را به یک منبع مناسب برای تامین پروتئین تبدیل کرده است. مقدار فیبر موجود در لوبیای چیتی از سایر لوبیاها بیشتر می باشد. علاوه بر این لوبیا چیتی منبع عظیمی از ویتامین های مختلف، آهن، مواد معدنی و پروتئین ها است. در مقایسه با انواع مختلف لوبیا، لوبیا چیتی حاوی قند کمتری است و به عننوان ماده غذایی فاقد کلسترول می باشد. مقدار پروتئین موجود در لوبیا چیتی، نسبت به انواع دیگر لوبیا بیشتر است، ترکیبات حاوی مواد معدنی چون تیامین، منیزیم، نیاسین و فسفر لوبیا چیتی باعث پیشگیری از ابتلاء به اختلالات کلیوی و پوکی استخوان می گردد. فیبر غنی لوبیا چیتی میزان ترشح لپتین در خون را کاهش داده که به موجب آن اشتها غذایی را کاهش می دهد وعاملی در پیشگیری از یبوست و بهبود ناراحتی های گوارشی مختلف مثل سندرم شکم می باشد. جدول زیر ارزش غدایی 100 گرم لوبیا چیتی را نشان می دهد.
انرژی | 347 کالری |
چربی | 1.2 گرم |
کلسترول | 0 گرم |
سدیم | 12 میلی گرم |
پتاسیم | 1.393 میلی گرم |
کربوهیدرات | 63 گرم |
پروتئین | 21 گرم |
ویتامین A | 0 درصد |
ویتامین C | 10 درصد |
ویتامین B6 | 25 درصد |
منیزیم | 44 درصد |
از دیگر خواص موجود در لوبیا چیتی می توان به موارد زیر اشاره داشت:
مضرات:
چای, نوشیدنی است که بیشترین مصرف را بعد از آب در تمام دنیا دارد و داری خواص بسیاری می باشد که در جلوگیری و درمان بیماری ها می تواند بسیار مفید واقع شود. چای سیاه که پر استفاده ترین چای در دنیا است, همان چای سبز است که برگهایش را بیشتر خشک میکنند, و این کار باعث میشود طعم و رنگ آن تغییر کند. چای سیاه و سبز هر دو محصول گیاهی به نام کاملیا سینسیس هستند که با دو روش متفاوت عمل آوری می شوند. چینی ها چای سیاه را «چای سرخ» می نامند زیرا رنگ مایع دم کرده ی آن سرخ است و غربی ها هم آن را «چای سیاه» می گویند چون برگ های چایی که معمولا دم می کنند به رنگ مشکی است. این نوشیدنی دارای آنتیاکسیدان و مواد مغذی گیاهی است که میتواند به زدودن سموم و درمان جسم کمک کند. چای سیاه Oriental Eve ترکیبی منحصر به فرد از چای سیاه و سبز به همراه توت فرنگی طبیعی و افزودن گلبرگ های رنگارنگ گل باعث افزایش ارزش این چای می باشد. این چای از چای سیاه, چای سبز, گلبرگ گل رز, شکوفه گل ذرت, عصاره لیمو, گل همیشه بهار و عصاره توت فرنگی تشکیل شده است و ترکیبی ایده آل برای مصرف در طول روز می باشد.
خواص چای سیاه Oriental Eve:
1. بهبود گردش خون
2. از بین برنده تنش و تسکین اعصاب
3. تقویت سلامت لثه ها
4. تقویت دندان و مبارزه با پوسیدگی
5. پیشگیری از عفونت های پوستی و پیری زودرس
6. افزایش سیستم ایمنی بدن
چای ژیوکرو یکی از نادرترین چای های سبز جهان به شمار می آید. بر خلاف نمونه ژاپنی خود (سنچا)، این چای کاملا در زیر سایه کشت می شود. این شیوه کشت باعث می شود رشد برگ های چای کاهش یابد و چای مدت زمان بیشتری برای توسعه طعم و بوی خود داشته باشد. نبود نور مستقیم خورشید موجب می شود سطح اسید آمینه موجود در این چای بسیار بالا باشد که تاثیر بسزایی در رنگ و بوی مطبوع این چای دارد و طعم خاصی به آن می بخشد. این چای حاوی آنتی اکسیدان های قوی چون فلاونوئید، پلی فنل و پروانتوسیانیدین میباشد که سیستم ایمنی بدن را تقویت می بخشند و عاملی در پیشگیری از ابتلاء به سرطان می باشند. همچنین متابولیسم بدن را افزایش می دهند که به موجب آن، وزن بدن کاهش می یابد. چای ژیوکرو با کاهش سطح قند خون در بدن، خطر ابتلاء به دیابت را کاهش می دهد و به تقویت سیستم عصبی بسیار کمک می کند. جدول زیر ارزش غذایی 100 گرم چای ژیوکرو را نشان می دهد.
انرژی | 5 کالری |
کافئین | 3.5 گرم |
اسید آمینه | 29.1 گرم |
کربوهیدرات | 43.9 گرم |
چربی (گیاهی) | 4.1 گرم |
فیبر | 11.1 گرم |
ویتامین A | 21 میلی گرم |
ویتامین C | 110 میلی گرم |
ویتامین E | 16.6 میلی گرم |
ویتامین B1 | 0.30 میلی گرم |
ویتامین B2 | 1.16 میلی گرم |
ویتامین B3 | 6 میلی گرم |
از دیگر فواید این نوشیدنی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
طرز تهیه چای ژیوکرو:
برای دم کردن هرچه بهتر چای، از قوری شیشه ای یا سرامیکی استفاده نکنید، همچنین در هنگام دم کردن چای به هیچ وجه قوری را تکان ندهید.
یکی از محبوب ترین انواع چای سفید در جهان، چای پای مو تان است. این چای در استان فوجیان چین کشت می شود، دلیل محبوبیت بالای این نوشیدنی، عطر و طعم بخصوص آن است. این نوشیدنی همانند دیگر نمونه ها خود دارای فواید بسیار بالایی است، پلی فنول (کاتشین) موجود در این چای باعث کاهش قند خون، پیشگیری از امراض قلبی و سکته،پیشگیری از سرطان و محافظت از پوست بدن می گردد. همچنین به علت ترکیبات حاوی فلاونوئیده و تانن، خطر پوسیدگی دندان را کاهش می دهد و به سلامت دهان کمک بسیاری می کند. وجود کافئین در چای، باعث می شود بدن مواد معدنی و آهن موجود در مواد غذایی را به صورت کامل جذب نکند، چای سفید نسبت به چای سیاه و سبز، کافئین کمتری دارد، این امر باعث می شود که جذب آهن و مواد معدنی در بدن بهتر شنجام شود. جدول زیر ارزش غذایی موجود در 100 میلی لیتر چای سفید را نشان می دهد.
انرژی | 20 کالری |
سدیم | 3 میلی گرم |
پتاسیم | 15 میلی گرم |
کربوهیدرات | 0.3 میلی گرم |
پروتئین | 3 میلی گرم |
کلسیم | 18 درصد |
آهن | 7 درصد |
ویتامین C | 3 درصد |
از دیگر فواید موجود در چای سفید را می توان به موارد زیر اشاره کرد:
نحوه آماده سازی چای سفید پای مو تان