لپه از گروه حبوبات, یک گیاه دو لپه ای است و در خانواده نخود جای می گیرد. مصرف لپه, چه سبز یا زرد, برای سلامتی انسان بسیار مفید است. لپه که از طریق پوست کندن، نصف کردن, و خشک شدن دانههای نخود معمولی یا نخود فرنگی به دست میآید, سرشار از فیبر, پروتئین, و ویتامینها و مواد معدنی بسیاری است و همچنین حاوی مقدار اندکی چربی می باشد. میدانید که حبوبات ارزش غذایی بسیار بالایی دارند و مناسبترین جایگزین برای گوشت هستند زیرا علاوه بر پروتئین, مقداری نشاسته هم دارند که می توانند هم انرژی بدن و هم پروتئین مورد نیاز را تأمین کنند. لپه منبع غنی از فیبر است به همین دلیل برای پیشگیری از یبوست توصیه میشود و احتمال ابتلا به بیماریهای روده را کاهش میدهد و درکاهش وزن نیز موثر است به طوریکه مصرف مقدار اندکی از این مادهی خوراکی باعث میشود به مدت طولانیتری احساس سیری کنید.
ارزش غذایی لپه در 100 گرم
انرژی | 340 کیلو کالری |
کربوهیدرات | 60 گرم |
قند | 8 گرم |
چربی | 1 گرم |
فیبر رژیمی | 26 گرم |
پروتئین | 25 گرم |
آهن | 4 میلی گرم |
ویتامین ب 1 | 0/7 میلی گرم |
ویتامین ب 5 | 1/7 میلی گرم |
ویتامین ب 9 | 274 میکرو گرم |
خواص لپه :
عدس از جمله حبوبات پر مصرف دنیا است. عدس پس از سویا دارای بیشتری مقدار پروتئین است. ارتفاع گیاه عدس تقریباً به 30 سانتی متر می رسد و دارای گل هایی به رنگ سفید با رگه های بنفش است. در حالت کلی عدس را به دو دسته تقسیم بندی می کنند:
ترکیبات شیمیایی:
ماده | مقدار |
انرژی | 340 کالری |
پروتئین | 25 گرم |
چربی | 1 گرم |
مواد نشاسته ای | 60 گرم |
کلسیم | 80 میلی گرم |
فسفر | 380 میلی گرم |
آهن | 7 میلی گرم |
پتاسیم | 8 میلی گرم |
ویتامین A | 600 واحد |
ویتامین B1 | 0/4 میلی گرم |
ویتامین B2 | 0/2 میلی گرم |
ویتامین B3 | 2 میلی گرم |
آرسنیک | 1 میلی گرم |
خواص دارویی و موارد مصرف:
مضرات:
عدس دیر هضم بوده و در کنار تولید نفخ، قابض بوده و باعث آهسته کردن جریان خون در رگ ها می شود. البته مصرف عدس با روغن کنجد، روغن بادام یا سرکه این مشکلات را بر طرف می کند. برای افرادی که ناراحتی کلیوی دارند نیز این ماده غذایی توصیه نمی شود.
لوبیا چشم بلبلی از گیاهان نزدیک به خانواده لوبیا با ساقه قائم و افراشته، برگچه های نازک و بیضی شکل و نوک تیز و دارای بریدگی است. این گیاه در مقایسه با سایر لوبیاها نفخ کمتری ایجاد می کند اما از نظر ارزش غذایی، خواص بسیار زیادی دارد. این گیاه حاوی درصد بالای از پروتئین، انواع ویتامین ها، کلسیم، آهن، فسفر، پتاسیم، سدیم، اسید فولیک، فیبر است. همچنین ترکیبات حاوی روی در این گیاه، به تقویت سیستم ایمنی بدن و درمان زخم و تکثیر سلول بسیار کمک می کند. از طرفی وجود آهن در لوبیای چشم بلبلی، کارشناسان تغذیه برای رفع کم خونی، مصرف لوبیا چشم بلبلی را به افراد مبتلاء به کم خونی پیشنهاد می کنند علاوه بر این، ویتامین C موجود در این گیاه باعث افزایش جذب آهن در بدن می گردد. پتاسیم موجود در این ماده غذایی مانع بروز پوکی استخوان و برخی انواع سرطان می گردد. جدول زیر ارزش غذایی موجود در 100 گرم لوبیای چشم بلبلی را نشان می دهد.
انرژی | 58 کالری |
آب | 5.1 گرم |
پروتئین | 8.22 گرم |
چربی | 2 گرم |
کربوهیدرات | 56 گرم |
کلسیم | 74 میلی گرم |
تیامین | 1 میلی گرم |
نیاسین | 2.2 میلی گرم |
ویتامین C | 33 میلی گرم |
رابیو فلاوین | 21 میلی گرم |
از دیگر فواید موجود در لوبیا سفید میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
مضرات: