از خشک کردن دانه های انگور، کشمش به دست می آید. از کشمش به عنوان خشکبار، چاشنی غذا و آجیل استفاده می شود. این ماده غذایی سرشار از مواد آلی و معدنی چون آهن، کلسیم، انواع ویتامین های گروه B، آنتی اکسیدان است. وجود فیبر بالای کشمش از بروز سرطان و رشد غیر معمول و تخریب سلول ها جلوگیری می کند و همچنین عاملی در کنترل قند خون در بدن می گردد و سطح کلسترول خون را کاهش داده و به عملکرد بهتر روده ها کمک می کند. کشمش به دلیل داشتن کلسیم فراوان برای تقویت و استحکام استخوان بدن بسیار مفید است و از پوکی استخوان جلوگیری می کند. مصرف کشمش به علت داشن انرژی بالا، سستی و رخوت را از بدن خارج کرده و موجب تقویت و افزایش استحکام بدن می گردد. همچنین مصرف کشمش به افزایش عمکلرد و تقویت حافظه کمک می کند و برای افراد مبتلاء به آلزایمر به عنوان بهترین ماده خوراکی مطرح می گردد. جدول زیر ارزش غذایی موجود در 100 گرم کشمش را نشان می دهد.
انرژی | 299 کالری |
چربی | 0.5 گرم |
سدیم | 11 میلی گرم |
پتاسیم | 749 میلی گرم |
کربوهیدرات | 79 گرم |
پروتئین | 3.1 گرم |
ویتامین C | 3 درصد |
کلسیم | 5 درصد |
آهن | 10 درصد |
ویتامین B6 | 10 درصد |
منیزیم | 8 درصد |
از دیگر خواص موجود در کشمش عبارت است از:
از انواع چای، چای ترش یا چای قرمز، به دلیل رنگ، طعم و فواید بسیاری که دارد، از جایگاه ویژه ای در انواع نوشیدنی برخوردار است. این چای از گلبرگ و دانههای گیاه (هیبیسکوس) یا رز چینی تهیه میشود و به دلیل خواص فوقالعاده اش یکی از بهترین نوشیدنی های خاص افراد مبتلا به دیابت می باشد.از جمله خواص چای ترش عبارتند از کاهش دهنده فشار خون، رقیق کننده و تصفیه کنننده خون، کـنترلکننده کلسترول خون، رفع اختلالات کبدی و صفرایی و همچنین آرام بخشی مناسب برای بدن. همچنین بر خلاف انواع دیگر چای که باعث دفع آهن در بدن می گردد، چای ترش منبع غنی از آهن می باشد. چای ترش و شیرین ارگانیک دارامان تحت نظارت کارشناسان مجرب ارگانیک عاری از هرگونه کود و سموم شیمیایی و مواد افزودنی تولید می شود. جدول زیر ارزش غذایی موجود در 100 گرم از چای ترش و شیرین ارگانیک دارامان را نشان می دهد.
انرژی | 0.7 کالری |
چربی | کمتر از 0.7 گرم |
سدیم | 3 میلی گرم |
پتاسیم | 9 میلی گرم |
کربوهیدرات | 7 گرم |
پروتئین | 0.4 گرم |
ویتامین A | 5 درصد |
ویتامین C | 30 درصد |
آهن | 47 درصد |
برخی دیگر از فواید چای ترش و شیرین ارگانیک دارامان را می توان به صورت زیر عنوان کرد:
طرز تهیه چای ترش و شیرین ارگانیک دارامان:
مدت زمان لازم برای دم کشیدن چای 12-15 دقیقه در نظر گرفته شود.
کینوا جز دانه های گیاهی با ارزش غذایی بسیار بالاست که به عنوان منبع غنی فیبر و پروتئین شناخته می شود. این محصول با قدمتی بیش از پنجهزار سال، گیاه بومی کوههای آند در بولیوی، شیلی و پرو می باشد که اکنون در آمریکای جنوبی در سطح وسیعی در حال کشت است و در سال های اخیر به عنوان یکی از جایگزین های سالم تر و جذاب تر گندم و جو در کشورهای غربی شناخته شده است.گیاه کینوا، گیاهی مقاوم به شرایط کمآبی و شوری است. در ایران برای نخستین بار در سال 1392 به صورت آزمایشی، دانشکده کشاورزی دانشگاه گرگان به صورت به کشت این محصول پرداخت که پس از بررسی ها انجام شده مناطق جیرفت، کرج، اهواز و ایرانشهر مساعد کشت کینوا ارزیابی شدند و در سال 1394 مزارع ترویجی کینوا در شهرستان اندیمشک، استان خوزستان و در شهرستانهای دلگان و ایرانشهر، سیستان و بلوچستان توسط کشاورزان کشت و برداشت شد. این ماده غذایی به موجب ترکیبات بسیار مقوی خود می تواند جایگزین مناسبی برای برنج و گندم باشد، همچنین میزان پروتئین موجود در کینوا بیش از دو برابر مقدار موجود در برنج و جو است. این دانه گیاهی دارای منبع خوبی از کلسیم، منیزیم و منگنز، مقدار زیادی از ویتامین B و ویتامین E و انواع مختلف فیبرها می باشد. طعم خوشمزه و حالت کرمدار پس از پخت کینوا باعث می شود در انواع خوراکی ها و دسرها مورد استفاده قرار گیرد. افرادی که مشکلات گوارشی دارند، مصرف کینوا بهترین گزینه برای آنها می باشد چراکه این دانه گیاهی نسبت به دیگر غلات، فاقد گلوتن است. همچنین کینوا منبع غنی از آهن، فسفر، اُمگا 3 است که برای متعادل کردن قند خون و کنترل دیابت بسیار مفید می باشد. از طرفی این دانه گیاهی در کاهش کلسترول و لاغری نقش بسزایی دارد و سلامت قلب را حفظ می کند چراکه محتوای محلول فیبری کینوا به کبد کمک می کند تا از کلسترول ذخیره شده بدن استفاده کند و سطح آن را کاهش دهد.
جدول زیر ارزش غذایی 100 گرم کینوا سفید را نشان می دهد.
انرژی | 376 کالری |
کربوهیدرات | 70 گرم |
شکر | 0 گرم |
فیبر رژیمی | 6 گرم |
پروتئین | 14 گرم |
چربی | 6 گرم |
ویتامین A | 0 میلی گرم |
آهن | 9 میلی گرم |
کلسیم | 60 میلی گرم |
از دیگر فواید این دانه گیاهی می توان به موارد زیر اشاره داشت.
آویشن در کنار محبوبیت بالایی که به عنوان یک گیاه در آشپزی دارد، به عنوان گیاه دارویی و درمان کننده برخی از بیماری ها نیز شناخته می شود. در دوران رومی از این گیاه برای جلوگیری از مسمویت ها استفاده می شده است. در زمان هایی که قوانین مشخص و ایمنی برای مواد غذایی مختلف وجود نداشت، مقداری از این گیاه را برای حفاظت در برابر بیماری های گوشتی در رژیم غذایی مورد استفاده قرار می دادند. قبل از اینکه آنتی بیوتیک ها وارد علم پزشکی شوند، از روغن آویشن برای باندهای پزشکی استفاده می کردند. شاید حتی متوجه نشوید که از این گیاه دارویی در زندگی خود استفاده نموده اید در حالیکه تیمول (thymol)، فعال ترین عنصر آویشن، به طور گسترده ای در دهانشویه استفاده می شود.
جدول زیر، ارزش غذایی موجود در 28 گرم آویشن را نشان می دهد.
مقدار | |
28 | |
کربوهیدرات | 6.8 گرم |
پروتئین | 1.6 گرم |
چربی | 0.5 گرم |
فیبر | 3.9 گرم |
ویتامین C | 44.8 میلی گرم |
ویتامین A | 1330 واحد |
آهن | 4.9 میلی گرم |
منگنز | 0.5 میلی گرم |
کلسیم | 113 میلی گرم |
منیزیم | 44.8 میلی گرم |
ریبوفلاوین | 0.1 میلی گرم |
مس | 0.2 میلی گرم |
ویتامین B6 | 0.1 میلی گرم |
پتاسیم | 171 میلی گرم |
برخی دیگر از فواید موجود در آویشن عبارتند از:
دمنوشها و جوشاندههای گیاهی, نوشیدنیهایی هستند که اغلب افراد, نوشیدن آنها را زمانهایی مناسب حالشان میدانند که بیماری خاصی دارند و از دردی رنج میبرند یا استرس و اضطراب و تنش روحی، آرام و قرارشان را گرفته است. بیشتر ادویه ها, میوه ها, برگ, ساقه یا ریشه گیاهان را می توان خشک و پودر کرد و برای تهیه دمنوش استفاده کرد. در این روش گیاه را کوبیده و در آب جوشیده شده به مدت 15 تا 20 دقیقه در حالی که در ظرف بسته است, روی بخار ملایم قرار می دهند و بعد صاف می کنند, اما در مقابل اگر گیاه را مستقیم با آب سرد یا گرم بجوشانند جوشانده ای به دست می آید که خاصیت و اثر آن قوی تر از دمنوش است، البته به این معنا نیست که جوشانده بر دمنوش برتری دارد. دمنوش گیاهی Butterfly Pea یکی از انواع دمنوش های گیاهی است که همان گل های درخت نخود پروانه ای می باشد. گل های درخت نخود پروانه ای شامل سه رنگ: سفید, آبی و بنفش می باشند که این دمنوش از نوع آبی رنگ آن است. این دمنوش در تایلند و کشورهای همسایه قرن هاست مورد استفاده قرار می گیرد. در ﻃﺐ ﺳﻨتی ﺗﺎﯾﻠﻨﺪ از آن ﺑﻪ ﻋﻨﻮان اﺳﺘﺤﮑﺎم دﻫﻨﺪه ﻣﻮ و ﻧﺮم ﮐﻨﻨﺪه ﭘﻮﺳﺖاﺳﺘﻔﺎده ﻣﯽ ﺷﺪ. اﯾﻦ ﮔﻞ ﺗﻘﺮﯾﺒﺎً ﯾﮏ ﻓﻨﺠﺎن ﭼﺎی دﻟﭙﺬﯾﺮ را ﺗﻬﯿﻪ ﻣﯽ ﮐﻨﺪ, ﻫﻨﮕﺎمی که ﭼﻨﺪ ﮔﻞ را درون ﻓﻨﺠﺎن اﻧﺪاﺧﺘﻪ و ﻣﻘﺪاری آب ﺟﻮش ﺑﻪ آن اﺿﺎﻓﻪ ﮐﻨﯿﺪ، ﺳﺮارﯾﺰ ﺷﺪن رﻧﮓ آﺑﯽ ﺗﯿﺮه ای را ﻣﯽ ﺑﯿﻨﯿﺪ ﮐﻪ ﺗﻤﺎﺷﺎی آن ﺑﺴﯿﺎر زﯾﺒﺎﺳﺖ. اﮔﺮ ﮐﻤﯽ آب ﻟﯿﻤﻮ ﺗﺎزه اﺿﺎﻓﻪ ﮐﻨﯿﺪ، رﻧﮓ آﺑﯽ آن ﺗﺒﺪﯾﻞ ﺑﻪ رﻧﮓ بنفش می شود.
خواص دمنوش گیاهی Butterfly Pea:
1. اﺳﺘﺤﮑﺎم ﻣﻮ و درﺧﺸﺎن ﮐﻨﻨﺪه ﭘﻮﺳﺖ
2. ﺗﺤﺮﯾﮏ ﮔﺮدش ﺧﻮن
3. ﮐﻨﺪ ﮐﻨﻨﺪه روﻧﺪ ﭘﯿﺮی
4. درمان مشکلات ادراری
5. بهبود بینایی
6. ﻣﻨﺒﻊ آﻧﺘﯽ اﮐﺴﯿﺪان
7. ﺳﻢ زداﯾﯽ ﺑﺪن
8. اﻓﺰاﯾﺶ ﺳﯿﺴﺘﻢ اﯾﻤﻨﯽ بدن و عاری از کافئین