عسل ماده غذایی بسیار غنی و انرژی زا است که بیشتر از قندهای ساده یا مونوساکاریدها تشکیل شده است. این ماده غذایی حاوی قندهایی از جمله فروکتوز، گلوکز و ساکاروز می باشد که در مجموع یک کیلوگرم 3040 کالری انرژی را ایجاد می کند. عسل به دلیل ترکیبات حاوی مواد تخمیری در تبادلات غذایی بیشترین کمک را در هضم مواد غدایی می کند. از جمله این ترکیبات می توان به آمیلاز، اینورتاز، کاتالاز و پراکسیداز اشاره داشت. عسل حاوی املاح معدنی بسیاری است که مهمترین آن ها کلسیم، پتاسیم، سدیم، منگنز، آهن، مس، فسفر، منیزیم و گوگرد می باشد. همچنین دارای انواع پروتئین، اسیدهای آمینه، اسیدهای آلی مثل اسید فرمیک و مشتقات کلروفیل و مقداری آنزیم و رایحههای معطر نیز می باشد. یکی دیگر از ویژگی های عسل فسادپذیری بسیار پایین و مدت زمان طولانی نگهداری آن است، علت این موضوع وجود مقدار بسیار اندک آب در ترکیبات عسل می باشد. جدول زیر ارزش غذایی موجود در 100 گرم عسل را نشان می دهد.
ماده | مقدار |
انرژی | 304 کیلوکالری |
قند | 82/12 گرم |
فیبر | 0/2 گرم |
پروتئین | 0/3 گرم |
آب | 17/1 گرم |
ویتامین B2 | 0/038 میلی گرم |
ویتامین B3 | 0/121 میلی گرم |
ویتامین B5 | 0/068 میلی گرم |
ویتامین B6 | 0/024 میلی گرم |
ویتامین B9 | 2 میکروگرم |
ویتامین C | 0/5 میلی گرم |
کلسیم | 6 میلی گرم |
آهن | 0/42 میلی گرم |
منیزیم | 2 میلی گرم |
فسفر | 4 میلی گرم |
پتاسیم | 52 میلی گرم |
سدیم | 4 میلی گرم |
روی | 0/22 میلی گرم |
خواص دارویی و موارد مصرف:
مضرات:
مصرف بیش از حد عسل به دلیل دارا بودن قند زیاد برای افراد دیابتی و یا افرادی که از انسولین استفاده می کنند، اثرات نامطلوبی به همراه خواهد داشت. توصیه می شود که حد مصرف روزانه عسل از 25 گرم تجاوز نکند.